Поддръжка на автомобила през лятото.

Как да поддържам автомобила си през лятото ?

Ех, лято… Температурите са горещи, дрехите- оскъдни, джапанки, басейни, море, барбекю и т.н. Работихте цяла година, ето че дойде времето за отпуска. И това е сюблимния момент, в който внезапно решавате да натоварите колата и да натиснете газта на магистралата. Всичко това само и само, за да се насладите на една от най-великите традиции за сезона- пътуването.

Но пазете се от потенциални разочарования и непредвидени разходи. В края на деня, когато слънцето все още пари в небето, а Вие сте на едва една крачка от желаната дестинация, внезапно странен шум Ви изважда от приятното пътуване. Слухът Ви долавя звук с механично звучене, а с напредване на километрите той става все по-силен и плашещ. Внезапно усещате, че колата Ви сякаш потъва под ръцете Ви. Може би кормилото Ви се усеща странно или шумът се влошава. Може би има миризма или някаква едва доловима пара. А усещането за последвалия ужас вече започва да пристяга гърлото ви, за да може още повече да копнеете за желаната от Вас почивка.

Подгответе се за щастливи пътувания

Ако шофирате през отпускарския сезон, то съветваме Ви да се подсигурите за предотвратяването на последвали разочарования. Или поне избегнете сблъскването с проблеми свързани с поддръжката в средата на пътуването. За да се предпазите от подобен развой на събитията, то просто правило гласи: Прати автомобила на сервиз, за да си подсигуриш пътя! Или иначе казано, преди да си помислите да се отправите към близката магистрала, уверете се, че всичко е наред.
В случай, че не притежавате достатъчно познания в областта, то оставете автомобила си в ръцете на професионалист. Също можете да получите повече информация от Ръководство на потребителя за това как правилно да поддържате Вашето возило. Вероятно някои части са вече остарели и имат нужда от подмяна.

Ето 9 летни съвета за това как да се грижите за колата:

Смяна на маслото В зависимост от автомобила и използването му, може вече да е наближило времето за смяна на маслото. Макар повечето съвременни автомобили да разполагат с т.нар. датчици, които Ви предупреждават за необходимостта от смяна на маслото, то не забравяйте да проверявате състоянието и на горивния филтър.

Климатик За да си осигурите безпроблемно пътуване, то уверете се, че Вашият климатик функционира правилно. Със сигурност ще бъде неприятно да чакате на някой светофар „плувнали в собствен сос“. Затова преди да потеглите на дълъг път се уверете, че климатикът функционира според очакванията.

air

Охлаждаща течност Лятото е най-доброто време за прегряване на автомобила, затова не забравяйте да проверите охладителната система. Тя помага да се предотврати прегряване на двигателя, затова помислете за зареждане на охладителна течност. Или се доверете на професионалист, който да Ви помогне в това начинание.

Reservoir

Въздушен филтър През горещите месеци двигателят ще бъде подложен на редица изпитания като прах и прахови частици реещи се във въздуха. Проверете филтрите, за да видите дали са замърсени. В случай, че това е така, то ги сменете, за да осигурите правилната работа на Вашия двигател. 

airfilter

Чистачки на предното стъкло Особено след зимните месеци, чистачките могат да бъдат доста износени. Опитайте да инвестирате в някои течности на чистачките или може би в нови пера (в зависимост от състоянието на вече съществуващите). Проверете и се уверете, че те не губят сцеплението си, за да не се окажете блокирани от дъжд.

wipers

Гуми Разгледайте внимателно гумите на автомобила: проверете налягането на гумата, уверете се, че няма износвания и подутини. Ако гумите Ви са деформирани или износени, то ги сменете.

cartire 

Спирачки – Опитайте да помпате няколко пъти спирачките, за да видите дали са в добра форма. Ако ги усещате странно или издават странни шумове, докато шофирате, то обърнете се към професионалист, който да отстрани повредата.

carbrake

Акумулатор – Определено не искате батерията на акумулатора да бъде изчерпана в средата на горещия летен ден, затова се уверете, че няма дефекти. Бъдете изключително внимателни, когато боравите с акумулаторната батерия. Опитайте се да почистите около нея, за да предотвратите възникването на внезапна повреда. Огледайте внимателно, за да сте сигурни, че акумулатора и клемите са почистени добре. Това ще помогне за удължаването на неговия живот. 

carbatery

Маркучи – Проверете всички маркучи под капака на автомобила. Когато колата Ви е студена, проверете дали няма износени части или мехури. Подобен проблем би означавал, че имат нужда от смяна и ремонт.

Car-hoses 

Преди да потеглите, опитайте да проведете финален тест на Вашия автомобил. Слушайте внимателно за странни шумове или странни усещания по време на шофиране. Това би могло да ви помогне да уловите дадения проблем навреме. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *