Оригинални или фалшиви авточасти?

parts

Мнозина си мислят, че инвестирането в неоригинални авточасти е до голяма степен по-евтино и по-достъпно начинание. В случай, че Вие приспадате към хората от тази категория, то тази статия е за Вас.

Важно е да отбележим, че освен опасностите, които крият фалшивите авточасти, то много от пътнотранспортните произшествия се дължат именно на тях. От друга страна има и подвеждащо твърдение за гаранцията на частта в автомобила. Всичко това води до вероятността евтината, неоригинална част да струва много по-скъпо в дългосрочен план, от колкото оригиналната.

Истината е, че много от шофьорите (поради неопитност и недостатъчно познания) не знаят за последствията от използването на фалшиви авточасти. Често нищо неподозиращият собственик бива подведен да закупи фалшива част с думите, че тя ще бъде по-евтина. Но ние ще разбием този всеизвестен мит с няколко факти.

Emblem-important-red.svgВАЖНО! Важно е да знаете, че по-голямата част от членовете на Националната асоциация за автомобилни компоненти и съюзническите производители (NAACAM) член на CA (отговарящи за доставките на части и монтажни възли, използвани за монтаж на превозни средства от Производители на оригинални атрибути (ОЕМ) и Дистрибуция на оригинално оборудване (ОЕS)) работят само с одобрени части, доставени чрез по-горе посочената дилърска мрежа. Същите работят само с оторизирани сервизи на ОЕМ, предлагащи техните продукти. В този смисъл има минимална вероятност в техните сервизи да попаднат фалшиви части. Също така оригиналната част, идваща от производителя, обикновено е подложена на серия от тестове с цел гаранция за клиента и за да бъде гарантирана неговата безопасност на пътя.

От друга страна има и друга категория на производство на части, а именно авто маркови резервни части. Обикновено тази категория може да бъде разделена на две: реномирани маркови резервни части и други маркови части.

9491353_l

Алтернативните части (реномираните) понякога са от едни и същи доставчици или от други реномирани производители. Възможно е те да нямат същия строг процес за подписване и да са с по-ниско качество, но те са сравнително безопасни.

В категорията „други маркови части“, обикновено са включени цялата гама от маркови и немаркови части, които могат или не могат да бъдат пригодени за целта, или не отговарят на изискванията. Така тази категория не е непременно най-лошата или фалшива, но се свързва с много по-евтини части. Проблемът е, че често се оставя на купувача да определи дали тези части са подходящи.


С грижа за нашите клиенти, екипът на АвтоИконом Ви предлага няколко начина, по които можете да разпознаете неоригиналната част:

fakeautoparts

 • Цена
  Първият сигнал за неоригиналната част обикновено е цената. Ако има значителна разлика между цената на оригиналната част от производителя и неизвестната марка, то в бъдеще могат да се появят дългосрочни проблеми. Те могат да бъдат свързани с качеството, надеждността и безопасността на поставената част в автомобила.
 • Липса на гаранция
  Опасностите, които крият фалшивите части не са една и две. Те не са съобразени със строгите стандарти за изпитване и производство, определени от реномираните производители на марката. Така няма как да знаете дали върху тях са били извършени минимални тестове за качество, каквито извършват SABS. Критични за Вашето здраве фалшиви части могат да бъдат от порядъка на: накладки, гуми, спирачки и спирачни компоненти, автомобилни стъкла, въздушни възглавници, жила и т.н.. Тези части също могат да бъдат изкусно фалшифицирани.
 • Монтирането на фалшива част може да доведе до дефект в друга важна част
  Истината е, че има много евтини фалшификати. Тези части могат да бъдат особено опасни при монтирането им върху Вашия автомобил. Има голяма вероятност използването на фалшиви части и компоненти извън стандарта, да повлияе на някоя от по-важните части във Вашия автомобил. Сблъскали се с подобна повреда на дълъг път, бихте развалили не само почивката си, но и ще рискувате, както своята, така и безопасността на другите участници в движението.
 • Фалшивите части струват по-скъпо в дългосрочен план
  Както споменахме по-рано поставянето на фалшива част ще струва по-скъпо в дългосрочно време. Вие може да поставите част със съмнителен произход, но докато сте на пътя тя може да доведе до дефект, налагащ незабавната ѝ смяна. Инвестицията в подобни немаркови части обикновено струва по-скъпо, от колкото закупуването на оригинална част.
 • Неоригиналната част разваля гаранцията на Вашия автомобил
  В случай, че сте избрали да монтирате неоригинална част (например при Фолксваген или Ауди) макар да имате гаранция за качество, при последвала повреда, дължаща се на неоригиналната част, гаранцията по ремонта ще отпадне. Подобно начинание не само ще Ви струва по-скъпо от предвиденото, но и ще бъде един добър урок за това как не бива да се прави.

fakeboxes

От АвтоИконом Ви съветваме да закупите критичните за безопасността части от реномирани дилъри и сервизи, които работят само с оригинални части. Всички те ще подкрепят своите продукти и ще получите сигурна гаранция за качество, при възникнал проблем. В случай, че не знаете за такъв сервиз, то доверете се на нас. Ние работим само с оторизирани сервизи на територията на Р. България, които дават гаранция за качество. При заявка екипът на АвтоИконом ще се погрижи да проучи всички подходящи оферти за Вас и Вашия автомобил, за да може да Ви предложим най-добрата.

Защото Вашето здраве и комфорт е важно за нас! 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *