Психолози: Оставете досадните задължения на друг и си осигурете щастие!

Хората, които плащат за услуги, за да си осигурят свободно време са по-щастливи от тези, които харчат същата сума пари за материални блага. Това сочат данните от скорошно проучване проведено в САЩ, Канада и Холандия.

123

Плащаме, за да си осигурим свободно време и за да бъдем по-щастливи. Това сочат данните от скорошно проучване проведено в САЩ, Канада и Холандия.

Участниците в запитването споделят, че за да са щастливи, плащат по 40 долара седмично. Така те пестели време от домакинската работа и досадните задължения, вместо да харчат парите си за материални блага.

Според психолози липсата на време води до по-ниско благосъстояние и допринася за високите нива на стрес, отговорни за безпокойството и безсънието.

insomnia-anxiety“В серията от проучвания откриваме, че хората, които харчат пари, за да си купуват повече свободно време, са по-щастливи. Това е така, защото те имат по-голямо удовлетворение от живота.”, пояснява д-р Елизабет Дън, професор по психология в Колумбийския университет, Канада.

В проведения експеримент участие взели над 6000 души от САЩ, Канада, Дания и Холандия, включително и 800 милионери. Те трябвало да отговорят на въпроси свързани с това какви средства изразходват, за да си осигурят свободно време. Така изследователите установили, че по-малко от една трета от лицата предпочитали да дадат пари, за да си купят свободно време. Тези, които инвестирали в помощник, били по-щастливи.

Друг експеримент в Канада, проведен над 60 души, пък отговорил на въпроса за това кое кара човек да се чувства по-щастлив.

Участниците били помолени да похарчат 40 долара за една седмица с цел покупка, която да им спести време. Така те инвестирали в поръчка на обяд в офиса, превоз до работата, плащали на хора, които да се грижат за децата им или да извършват други услуги свързани с почистване и поддръжка вместо тях. След седмица, същите 60 души трябвало да изхарчат тази сума за материални блага. Материалните покупки били от порядъка на вино, дрехи, книги и др.

Така резултатите ясно показали, че спестяването на време в сравнение с покупките на материални блага, осигурявали по-голямо щастие и значително намалявали стреса у индивида.

“Парите всъщност могат да купят време.”, посочва още професор Дън. “Затова моето послание е: Помисли си, има ли нещо, което мразиш, което те изпълва с ужас и можеш да платиш на някого да го свърши вместо теб?”, казва още тя.

Според психолозите изследването може да помогне на онези, които се чувстват длъжни да изкарат “втора смяна” у дома. Особено, когато това начинание е свързано с отмятането на досадни задачи и домашни задължения след тежкия работен ден.

“Мисля, че нашата работа може би осигурява изход от “втора смяна”, добавя професор Дън.
Изследванията в миналото са установили, че хората, които дават приоритет на времето над парите са склонни да бъдат по-щастливи от хората, които дават приоритет на пари с течение на времето.

Spestete-VremeОбратната връзка от хора, ползващи АвтоИконом потвърждава проучването! Ползвайки услугата АвтоИконом за поддържането на Вашия автомобил, Вие си спестявате от собственото си свободно време. А за нас е истинска радост да бъдем Ваш помощник в досадните задължения свързани с поддръжката на Вашия автомобил и по този начин да ви правим по-щастливи!

Затова оставете Вашия автомобил да бъде наша грижа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *