АвтоИконом предлага комплимент към хората с увреждания

disabled-parking-space

Живот с каквото и да било увреждане, не е лесен. Макар в 21-ви век да съществуват различни институции, които уреждат правата на хората с увреждания, все още част от тях живеят в домове или на улицата. Всеизвестен факт е, че представители на хора с увреждания има във всяка една класа – от просяк на улицата до висшите кръгове на елита.

Трудно ли е да си човек с увреждане?

Untitled-1Инвалидността често означава бедност. Според статистика близо 90% от хората с увреждания в България не намират реализация на пазара на труда. Вероятно и това е една от причините голяма част от тях да живеят единствено на държавни помощи. Данни от 2010-та година сочат, че броя на регистрираните в бюрото по труда инвалиди за годината, са били  3,7% от общия брой на безработните или 13 813 души.  Голяма част от тях са хора без образование и квалификации.

Освен липсата на работа, допълнителни проблеми представляват и недостатъчно добрата архитектура и транспортна среда за хората с увреждания. Така, макар приет закон за наемане на инвалиди в държавната администрация, се разбра, че голяма част от институциите нямат изградено необходимото оборудване за предвижване, като рампа или скосен тротоар.

Кои хора спадат към „инвалиди“?

Според Закона за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите- ЗЗРСИИ, към тази група приспада всяко лице, независимо от неговата възраст и пол, което е с физическо, сетивно или умствено увреждане, затрудняващи социалното му интегриране и участие в обществения живот, възможностите му за общуване и обучение, както и трудовата му реализация. За инвалид с трайно увреждане се приема човек, чиято работоспособност е намалена с 50%.

Инвалидите имат няколко основни права, заложени в закона, които осигуряват някои от следните неща: месечни помощи за транспортно обслужване, карти за градски транспорт, две безплатни пътувания с БДЖ или автотранспорт в страната, месечна целева помощ за жичен телефон, помощ за отопление, безплатно болнолечение и храна, целева помощ за преустройството на жилище, целева помощ за покупка или приспособяване на лек автомобил, привилегии при заплащане на данъка върху превозните средства, облекчения при внос на автомобили от инвалиди, отстъпка от някои държавни такси.

А да имаш автомобил в днешно време е необходимост. Що се отнася до правата относно шофьорската книжка и притежанието на лек автомобил, важно е да уточним, че само лица с намалена работоспособност над 90%, със затруднено предвижване, имат право на еднократна целева помощ до 1200лева за покупка или приспособяване на лично МПС. При това в случай, че доходите на член от семейството през последните 12 месеца не надвишават двукратния размер на гарантирания минимален доход от 80лв.

От там насетне, обаче идва въпросът: Кой ще поддържа този автомобил?

Какво предлага АвтоИконом?

АвтоИконом е комплекс от услуги, чиято цел е да отменят обикновения човек в грижите му за автомобила. С нас (независимо дали става въпрос за извозване на колата Ви до сервиз, автомивка или преглед) Вие ще спестите време, нерви и ще отхвърлите още един ангажимент от Вашия списък.  

free-Invalid

С грижа за нашите клиенти и като комплимент към хората с увреждания, екипът на АвтоИконом предлага БЕЗПЛАТНО извозване на автомобила Ви от и до посоченото от Вас място.

Защото с АвтоИконом Вие се съгласявате да изберете най-доброто!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *